torstai 26. helmikuuta 2015

Verkossa - spider web osa 3

Selailin päivityksiäni tammikuulle, 25. päivä (A) tein ensimmäisen harjoitusblokin verkossa-peittooni. Sehän oli vino. Rupesin keräilemään printtipaperiliuskoja (töistä roskiksesta - dyykkari iski jälleen). Puhelinta päivystäessäni taittelin muutamia A4:a kolmioiksi (sori, käytin siis hiukan työaikaa käsitöihin). Kotona taittelin ehdottomasti suurimman läjän papereita.


Mielikuvissani häämötti turkoosi-pinkki verkko. Keskustoihin halusin lähinnä pinkkiä. Aika paljonhan näitä sävyjä löytyi pahvilaatikoista, pusseista ja kaapeista. Löysin myös itse värjäämiäni marmoroituja kangaspaloja. Leikkelin suikaleita, enimmäkseen 5cm levyisiä, ja sitten vaan kone laulamaan. Kolmiot liimasin paperimallineeseen paperiliimalla, ensimmäisissä suikaleissa kolmioihin tikatessani pidin huolen saumanvaroista ja kankaitten reunojen kohdistuksesta. Sen jälkeen rentoa asennetta. Ompelin keskimäärin neljä kolmiota illassa eli yhden blokin, toisinaan enemmän ja toisinaan en yhtään. (B)

Blokkien yhdistämisvaiheessa tulinkin vaativammaksi - halusin samansävyisiä ympyröitä, joten aloin ommella suunnitelmallisemmin. Väreille yhteneväisempiä kavereita vierelle. Yksi valmis kolmio pöydällä, kun ompelin muita kyseiseen neliöön. Ja loppujen lopuksi käytin jämäpaloja edellistä paloista.

 

Silitin palat paperin kanssa, tasoitin reunat ja yritin repiä papereita pois varo-varo-varovasti. Enemmän onnistuneesti kuin epäonnistuneesti. Yhdestä palasta ompeleet repesivät, siinä olikin langankireys löysällä. Suunnittelen ompelevani tämän blokin kaitalepalat yhteen käsin. Saisin harjoitella mini pieniä pistoja samalla.



Sitten tuli muutos: olin ajatellut tämän ensin itselleni. Kolmas kummityttöni oli valittanut loukkaantuneena äidilleen: miksei hän kummityttönä saa lahjaa, kun äiti (C) ja sisar (D) ja sisaren vastasyntynyt tytärkin (E) saavat lahjoja! Onneksi sisareni kertoi tämän minulle kummitytön kuullen. Ilmeestään päättelin, että asia oli hänelle tärkeä. Lohdutin, ettei tiedä mitä tädin ompelukaapista löytyykään! Kyselin häneltä lempivärejään: kuulemma vaaleanpunainen tällä hetkellä! Siskoni huudahti: ja sininen!! Mikä sattuma, juuri nuo värit tässä työn alla olevassa peitossa :D.

Päällinen on kooltaan sopiva sängynpeitoksi sekä torkkupeitoksi. Täytyy mietiskellä teenkö reunukset ja miten kokoan peitoksi sekä taustakankaan sävy (pinkki). Yhtenä ideana on mustat reunukset, mustahan korostaisi värejä. Ideoita??

                   Hienotar


maanantai 23. helmikuuta 2015

kirjailuharjoituksia4 -laakapisto ja linnunsilmäpisto

Kas kummaa, kun kukaan ei päivitä meidän blogia! Monta kertaa käyn katsomassa, eikä uutta ole syntynyt. Tyttärellä on opiskelukiireitä eikä ehdi muuta tehdäkään. Ai niin, täähän on munkin blogi:
 - kaikkiko mun pitää hoitaa :DD



Vähän sumuinen kuva, otin päivänvalon aikaan. Lankoina villalankoja, pohjakangas sama keittiöliina kuin aiemminkin. Vapaalla kädellä hahmoteltu orvokkia kaukaisesti muistuttava kukkanen. Keskustan emit ja heteet keltaisilla linnunsilmillä kuten hennot lehdetkin.

  
 Peltiseen laatikkoon, töissä roskiksesta pelastettu (kyllä työkaverit nauroivat), sulkeutuvat nyt kirjontaharjoitukset! Hauskaa oli ja aivan varmasti palaan ohjekirjojen pariin uudemmankin kerran. Nyt uusien haasteiden pariin, mitähän seuraavaksi? Jännää nähdä ;)

Aiemmat kirjontaan liittyvät kirjoitelmat täältä, täältä, täältä, ja täältä




  









 Hienotar



sunnuntai 15. helmikuuta 2015

kirjailuharjoituksia3 -kaksivärinen etupisto ja kierrepujottelu

Näistäkin tuli oikein kivoja kuvioita. Suorastaan herkullisia. Kahdella erisävyisellä langalla etupistoja ja sitten toisilla kahdella erisävyisellä pujottelua muodostuneitten tikkien alta. Hauskaa :D  
Aiemmat harjoitukset näet täältä ja täältä.



Kopioin kirjastani silkkipaperille kirjaimen, kiinnitin kankaaseen nuppineuloilla ja ompelin tikkipistoja punaisella langalla silkkipaperin läpi. Liilalla pujottelin tikkien alta puolelta toiselle. Muotoon tulikin mukavaa pehmeyttä, vähän kuin vapisevalla kädellä kirjoitettua.


 Sydämen toiselle puolelle laitoin pyyhkeen alkuperäisen ristipistoilla kirjotun nimikoinnin. Tulipa sekin säästettyä. Kärjessä ensimmäiset kokeilut linnunsilmäpistoista ja laakapistoista, peitin näillä kankaassa olevan tahran. Hyvä keino ommella piiloon. (Saumanvarat jäivät tässä ulkopuolelle, ehkä tarkoituksella tai sitten ei!)


M-kirjaimet samalla tekniikalla, toisessa kaksinkertainen pujottelu, toisessa pujottelua vain kerran. &-merkki kaksivärisiä etupistoja, piirsin merkin ihan itse.

















Hyvät lukijat: pujotelkaa tekin laskiaisen kunniaksi :D

Liukasta laskiaista - pitkiä pellavia!!


Hienotar


lauantai 14. helmikuuta 2015

tekijän merkintä

Yllätin itseni ompelemalla käsin pienen pienillä pistoilla merkintälappuset kiinni tähän ja tähän. Painettavat kirjaimet ja numerot ostin Suomalaisesta kirjakaupasta. Kangasväreillä painoin varovasti pehmeälle kankaalle. Ja sitten sommittelin paikalleen, kiinnitin nuppineuloilla. Käänsin reunan ja ompelin. Hyvin modernia huoletonta Hienotarmaista jälkeä syntyikin. Yllätys oli se, että uskalsin yrittää ja onnistuinkin pistoissa hyvin. Onkohan kirjontaharjoitukset lisänneet uskallusta??





Hyvää ystävänpäivää,


Hienotar


torstai 12. helmikuuta 2015

kirjailuharjoituksia2 -solmupisto, pitkäpisto ja varsipisto

Selailin taas (klik) (klik)  kirjontakirjojani: löysin ihastuttavan kasvin mallin. Mikä lienee koiranputki, voikukka, hedelmäpuu tms. Solmupisto ei ollut helppo, lanka purkautui kierteistä eikä jäänyt solmuksi, höh. Pitkä pisto on yksinkertainen ja pitkä tavallinen pisto. Enpä ole tajunnut, että tämmöinen on käyttökelpoinen kirjonnassa. Kasvissa on pitkiä pistoja ruohon haivenissa, kukassa ja lehdissä. Varsipistot (stem stitch) lomittuvat aina edellisen piston kanssa.


 Jos edellytettäisiin taidokasta jälkeä, pitäisi lankamääriä vaihdella. Mutta nythän on harjoitukset ja kokeilut vasta aluillaan.




Enemmän sotkua ja solmua tulikin kankaan taustapuolelle :D


Huomenna on perjantai, jee!


Hienotar

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

kirjailuharjoituksia1 -halkaistu tikkipisto

Opintosuunnitelmaa (katso viestit) toteuttaen halkaistu tikkipisto. Normaali tikkipisto ensin, peruutetaan ja neula pistetään edellisen tikin langan keskelle. Tutun näköinen ommel esim etnisistä vaatteista.

Pohjakankaaksi käytin pehmeäksi käytettyä keittiöpyyhettä. Näihin pitää lisätä ripustusnauhat, laventeliakin olisi sisälle voinut laittaa, jos sitä olisi ollut.

Vasemmalla muliinilanka-, oikealla villankakokeilu.


Toisen sydämen taustapuolella lisäsydän. Ihan vaan harjoituksen vuoksi. Alareunassa näkyy kääntöaukkokin. Tässä on villalankaa eri sävyinä, pistot erottunevat sopivasti.

 

Tässä kirjan mallit, kaarevan kuvioin haluaisin vielä kirjoa. Ottamani kuva oli hämärä, joten vähän kirkastin sitä. 




                         Hyvää viikkoa käsitöitten merkeissä, 

                                          toivottaa

                            Hienotar


käsityökirjoja

Hommasin muutaman kirjan iltojen iloksi!!


Ompelukirjasta kaavojen muokkaamista ja kankaisia napinläpiä harjoitteluun ensimmäiseksi. Tikkauskirjasta innostusta vapaan tikkauksen taidon kerryttämiseksi.


Erilaisten pistojen oppimiseksi helppoja kirjontatöitä.



Hienotar

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

"tee se itse verkkoyhteys" on nyt nimeltään VERKOSSA, osa 2.

Niin puuhakasta ollut koko viikko, että vasta eilen illalla ehdin ompelemaan ja rauhoittumaan koneen ääreen. Totesinkin itsekseni puhuessani, kuinka suoran sauman ompelu onkin rentouttavaa stressin purkua! Verkko kasvaa vähitellen (1.)

Eilen aamupäivällä ehdin vihdoin piipahtaa Eurokankaassakin. Hyvän myyjän opastuksella löysin tarvikkeita pariin tuunaukseen. Käsityökangaslaarit olivat muuttaneet toiseen kulmaukseen, sieltä löysin vain kaksi kangaspalaa. Uusia karkkivärisiä vaatetus/käsityökankaita oli vastikään tullut liikkeeseen. Ostin suikaleen ohuen ohutta puuvillaa nimenomaan blokkien kulmiin. Muut kankaat omasta kaapista (täältä).

Illansuussa myöhäisen lounaan jälkeen istuin koneelle. Tässä session tuloksia kuvassa alla:


Aika sekavaa vielä, kuvio alkaa onneksi jo häämöttää. Vaaleita ja tummia kaitaleita sikinsokin, pitäiskö olla järjestelmällisempää? Mitään varsinaista suunnitelmaa ei ole, vain musta tuntuu -periaatteella mennään ;)


terveisin,

Hienotar